Basınç Düşürücü
12 Temmuz 2024

Basınç Düşürücü

Basınç Düşürücünün Tanımı ve Önemi

Basınç düşürücü vanalar, büyük su borularının içerisindeki suyun basıncını düşürmek amacıyla kullanılan cihazlardır. Günümüzde yaygın olarak kullanılmamalarının yanı sıra, basınç ile ilgili uygulamalarda yeterli önlemlerin alınmadığı belirtilmektedir. Su boruları içerisindeki yüksek basınç, boruların patlamasına neden olabilir. Bu patlamalar, borulardaki yüksek basınçtan kaynaklandığı gibi, malzeme kalitesizliği veya işçilik hatalarından da kaynaklanabilir. Bu nedenle, basınç düşürücü vanaların kullanılması, bu tür problemlerin önüne geçilmesini sağlar.

Basınç Düşürücü Uygulaması ve Yapılması Gerekenler

Su hattı içerisindeki basıncın düşürülmesi için basınç düşürücü cihazların doğru bir şekilde temin edilmesi ve uzman kişiler tarafından montajının yapılması son derece önemlidir. Yanlış montaj, basıncın düşmesini engeller ve hatta hasara neden olabilir. Montaja başlamadan önce, borunun etrafındaki çakıl, kum gibi parçaların temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlemin ardından, basınç düşürücü uygulamasından önce filtre takılması tavsiye edilir. Rakorlu bağlantı yöntemi ile basınç düşürücü, yatay ve dikey olarak bağlanabilir. Gerekli sıkma işlemi gerçekleştirildikten sonra, anahtar kullanarak gövde kısmında bulunan aparatların sıkma işlemi yapılır. Ayrıca, su borusunda bulunan suyun akış yönüne göre basınç düşürücünün takılması gerekmektedir. Dişli alanlara keten sarılması, sızdırmayı önler ve uygun miktarda kullanılması yeterlidir.

Basınç Düşürücü Ayarı

Gerekli işlemlerin yapılmasının ardından, basınç düşürücü vana uygulandıktan sonra gerekli ayarların yapılması gerekmektedir. Fabrika çıkışlı ayarlar, 8 bar giriş basıncı ve 3 bar çıkış basıncı olarak belirlenmiştir. Bu ayarlar, gövdenin alt kısmında bulunan plastik kapaktan basınç ayarlama vidasının anahtarla çevrilerek ayarlanması ile sağlanır. Basıncı arttırmak için saat yönünde, düşürmek için ise saat yönünün tersine çevrilmesi gerekmektedir. Bu ayarlamaların ardından, musluğun açılarak gerekli basıncın kontrol edilmesi önemlidir.

Basınç Düşürücünün İşlevleri

Basınç düşürücü vanalar sayesinde su tesisatı, doğal gaz tesisatı, hava tesisatı ve korozyon yapmayan akışlarda bulunan basınç tesisatlarının oluşturabileceği problemlerin önüne geçilir. Genellikle ofis gibi alanlarda kullanıldığı belirtilirken, ev içerisinde bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, musluk ve kombi cihazlarında bulunan yüksek basıncın etkilerinden korunmak için basınç düşürücü kullanılır. Bu işlem sayesinde su tüketiminden tasarruf sağlanır. Basınç düşürücünün su sayacından sonra takılması tavsiye edilirken, su basıncının dalgalanması sebebiyle tesisata verilen hasarın giderilmesini engeller. Özellikle günümüzde şebeke suyunun gece basıncının artması nedeniyle su tesisatı borularının hasar gördüğü belirtilmektedir. Uygulanacak basit yöntemler ile basınç düşürücü vana sayesinde bu problemlerin önüne geçilir. Ani basınç sebebiyle evde kullanılan makinelerin bozulması gözlenirken, bu uygulama ile uygun maliyetle bu şikâyetlerin önüne geçilir. Bazı binalarda ise apartman girişine takılan basınç düşürücü cihazları ile tüm dairelerde bulunan basınç kontrol altına alınmaktadır. Ancak, her dairenin saatinden sonra basınç düşürücü takılması tavsiye edilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sistolik Basınç Yükselmesi

Sistolik Basınç Yükselmesi

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hidrostatik Basınç

Hidrostatik Basınç

Açık Hava Basıncı Etkileri

Açık Hava Basıncı Etkileri

Eş Basınç Nedir?

Eş Basınç Nedir?

Buhar Basıncını Etkileyen Etmenler

Buhar Basıncını Etkileyen Etmenler

Beton Basınç Dayanımı

Beton Basınç Dayanımı

Güncel

Yüksek Kan Basıncı Tedavisi

Yüksek Kan Basıncı Tedavisi

Güncel

Basınç Formülü Nelerdir?

Basınç Formülü Nelerdir?

Güncel

İklim Elemanları Basınç

İklim Elemanları Basınç

Sıvı Basınç Kuvveti

Sıvı Basınç Kuvveti

Basınç Hacim İlişkisi

Basınç Hacim İlişkisi

 Kısmi Basınç Formülü

Kısmi Basınç Formülü

Yüksek Basınç Alçak Basınç

Yüksek Basınç Alçak Basınç

Basınç Konu Anlatımı

Basınç Konu Anlatımı

Kombi Basınç Düşmesi

Kombi Basınç Düşmesi